Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΚΔΑΠ Ξάνθης - Μικρό Σχολείο

 

Πειράματα

 

Το εργαστήριο πειραμάτων τα παιδιά έχουν ενεργητικό ρόλο, πειραματίζονται, παρατηρούν, προβλέπουν, διατυπώνουν υποθέσεις, εξερευνώντας φαινόμενα και υλικά, κάνοντας συσχετίσεις και συνδέσεις.

 

Μουσική Αγωγή

 

Τα παιδιά έρχονται σε πρώτη επαφή με τα μουσικά όργανα, κατανοούν την γλώσσα της μουσικής και αποκτούν ρυθμό και κίνηση. Η μουσική αγωγή αλληλοεπιδρά με το μυαλό και το σώμα, ενώ βοηθάει τα παιδιά σε επίπεδο ψυχικό, συναισθηματικό και κοινωνικό. Διεγείρει συνολικά την νοημοσύνη και την ανάπτυξη των παιδιών. «‘Ο,τι είναι για το σώμα η γυμναστική, είναι για την ψυχή η μουσική» αναφέρει ο Πλάτων στην Πολιτεία.

 

Μαθήματα Master Chef Junior

 

Στα εργαστήρια μαγειρικής τα παιδιά έχουν ενεργό ρόλο δίπλα σε έναν έμπειρο σεφ. Έτσι, μαθαίνουν να αγαπούν τις υγιεινές τροφές, να διδαχθούν πόσο ωφέλιμες είναι για το μυαλό και το σώμα, αλλά και να συνειδητοποιήσουν ότι η μαγειρική είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία.

 

Επιστήμη και Τεχνολογία

 

Τα παιδιά ξεκινούν να αναγνωρίζουν την σχέση της επιστήμης με την καθημερινή ζωή και την χρησιμότητα των απλών μηχανών και επινοήσεων στην ζωή μας, ενώ μαθαίνουν να αξιοποιούν και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

 

Θεατρικό Παιχνίδι & Κουκλοθέατρο

 

Τα παιδιά γνωρίζουν την θεατρική τέχνη με παιγνιώδη τρόπο. Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους και η ικανότητα τους να υποδύονται έναν ρόλο, να αυτοσχεδιάζουν και να μιμούνται, εκφράζοντας συναισθήματα μπροστά στους συμμαθητές τους. Το κουκλοθέατρο, με την σειρά του, προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα που συμβάλουν στην συναισθηματική, νοητική και γνωστική του ανάπτυξη. Παρακολουθώντας παραστάσεις κουκλοθεάτρου, έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει την φαντασία του, να ξεπεράσει τους φόβους του, να υιοθετήσει αξίες και να αναπτύξει υγιείς στάσεις.

 

Περιβαλλοντική Αγωγή

 

Μέσω της περιβαλλοντικής αγωγής τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν την σχέση και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να συσχετίσουν αρχές και έννοιες των φυσικών επιστημών με την καθημερινή πραγματικότητα, ενώ μαθαίνουν να σέβονται και να προστατεύουν κάθε μορφή ζωής.

 

Μαθήματα Ζωγραφικής - Μικροί Picasso

 

Στα μαθήματα ζωγραφικής τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να πειραματιστούν με τα χρώματα και τα υλικά, να ανακαλύψουν κλίσεις και ταλέντα και να αποκτήσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες. Μέσα από την διαδικασία της δημιουργίας, καλλιεργούν την αισθητική τους, εξωτερικεύουν τον εσωτερικό τους κόσμο και εκφράζουν τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους.

 

Γυμναστική & Παραδοσιακοί Χοροί

 

Τα παιδιά συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες όπως ψυχοκινητική, kids pilates, kids yoga, kids zumba διαμορφώνοντας αθλητική παιδεία και ενδυναμώνοντας το σώμα τους μέσα από το παιχνίδι. Παράλληλα, γνωρίζουν τους παραδοσιακούς χορούς διατηρώντας ένα κομμάτι της παράδοσης ζωντανό από γενιά σε γενιά.

 

Παιχνίδια δεξιοτήτων

 

Τα παιδιά μέσα από ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, αναπτύσσουν τις κοινωνικές, γνωστικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες. Μέσα από επιτραπέζια παιχνίδια, puzzle, σκάκι, εκπαιδευτικά παιχνίδια γνώσεων και λέξεων, παιχνίδια ισορροπίας, τα παιδιά διευρύνουν τις γνώσεις τους, κατανοούν την έννοια των κανόνων, μαθαίνουν να συνεργάζονται, ενώ παράλληλα διασκεδάζουν. Εξασκούν την αυτοσυγκέντρωση, την υπομονή και την παρατηρητικότητα τους, αναπτύσσοντας την προσωπική τους στρατηγική.

 

Εικαστικά

 

Στο εργαστήριο εικαστικών τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους μέσα από κατασκευές και χειροτεχνίες. Χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά, όπως πλαστελίνη, πηλό, νερομπογιές, μαρκαδόρους, υφάσματα, παροτρύνονται να πειραματίζονται και να δημιουργούν τις δικές τους μοναδικές κατασκευές.

 

Συναισθηματική Νοημοσύνη

 

Μέσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν την συναισθηματική νοημοσύνη, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις. Καλούνται να αναπτύξουν τρόπους ουσιαστικής επικοινωνίας με τους γύρω τους, να σέβονται τους ανθρώπους στο περιβάλλον τους και να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση «μπαίνοντας στην θέση του άλλου».

 

Λέσχη βιβλίου & Παραμυθογωνιά

 

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πληθώρα εκπαιδευτικών βιβλίων, που συσχετίζονται άμεσα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κ.Δ.Α.Π. «Μικρό σχολείο». Μέσα από την Λέσχη βιβλίου και την Παραμυθογωνιά, στοχεύουμε στην αγάπη του παιδιού για το βιβλίο και την διαδικασία της ανακάλυψης και της διεύρυνσης των γνώσεων.

 

Δημιουργική Γραφή

 

Στο εργαστήριο της δημιουργικής γραφής, τα παιδιά παροτρύνονται να εκφράσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, τις σκέψεις και τα συναισθήματα στο χαρτί. Ενθαρρύνονται να αναπτύξουν τον γραπτό λόγο, δημιουργώντας δικές τους πρωτότυπες ιστορίες.

 

Βραδιά κινηματογράφου

 

Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν με τους συμμαθητές τους αγαπημένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

 

Εξωτερικές Δράσεις & Ψυχαγωγικές Επισκέψεις

 

Τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις και επισκέψεις του Κ.Δ.Α.Π, οι οποίες καθορίζονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

 

Ενισχυτική Διδασκαλία

 

Καθημερινή προετοιμασία των μαθημάτων, ώστε να μάθει ο μαθητής να μελετά μόνος του υπό την καθοδήγηση των παιδαγωγών.